Japanse castella cake (experiment)

Een tijdje terug kwam ik deze reel van Kojimochi tegen voor een recept van castella cake.
Wat mij aansprak was hoe luchtig deze cake is. Ondanks dat je enkel bloem, melk, boter, suiker en eieren nodig hebt.
Deze van oorsprong Portugese cake is tegenwoordig een lokale specialiteit in Nagasaki, maar kent vele variaties.

Inhoudsopgave

Receptuur

Zoals eerder genoemd is de gebruikte receptuur is afkomstig van de eerder genoemde reel van Kojimochi op Instagram.
Dit recept werkt met vijf ingrediënten, bloem, suiker, boter, eieren en melk. Bij het onderzoeken van verschillen in dit recept en recepturen van anderen ben ik recepten tegengekomen van slechts vier tot wel negen ingrediënten. Hierdoor is het lastig te bepalen wat een normaal recept is. Echter valt mij vooral op dat het recept wat ik gebruik van Kojimochi geen honing bevat, terwijl dit in vrijwel ieder ander recept wordt gebruikt.

Ingrediënten

Normaal zou ik hieronder uitleg geven over wat de functie is van alle ingrediënten in dit recept. Echter is dit de eerste keer dat ik een castella cake ga maken en ik heb dus ook nog geen ervaring heb met deze bereiding.
De enige wat ik met zekerheid durf te zeggen op basis van de reel is dat je de cake luchtig maakt door de eiwitten te kloppen met suiker. Je voegt hier de bloem aan toe om te zorgen dat na het bakken de luchtige structuur blijft. Boter heeft als functie het geven van smaak en helpen met het mengen van de bloem tijdens het maken van het beslag.
De exacte functie van de melk is mij onbekend, al zal deze kunnen helpen met de smaak en mogelijk de kleur van de cake.

Ingredienten gebruikt voor deze castella cake.

Werkwijze

 

Castella cake (experiment)

Instructies

Voorbereiding

  • Begin met het afwegen en verzamelen van de ingrediënten.
  • Zeef de bloem in een beslagkom.
  • Doe de melk en boter alvast in een pan.
  • Splits de 6 eieren, bewaar zowel het eigeel als eiwit.
  • Vet een bakblik in met boter en bekleed deze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.

Bereiding

  • Verhit de melk en boter langzaam tot de boter is gesmolten.
  • Giet het mengsel van boter en melk bij de bloem en meng dit tot een deeg met een garde.
  • Meng als laatste het eigeel er doorheen en laat staan.
  • Doe het eiwit en de suiker in een kom en meng dit met een handmixer of staande mixer stijf tot pieken vormen en de pieken blijven staan.
  • Voeg het beslag bij het stijf geklopte eiwit en vouw dit er doorheen.
  • Wanneer het een mooi geheel is giet het deeg voorzichtig in de bakvorm.
  • Gebruik een satéprikker of spatel om door het beslag heen te gaan en grote luchtbellen uit het beslag te halen.
  • Zet de vorm op een bakplaat in de oven en giet hier heet water bij, laat dit 60 minuten bakken op 150 graden Celsius.

Bereiding

Beslag maken voor castella cake

Voor de bereiding van castella cake beginnen we met het afwegen van alle ingrediënten en het splitsen van de eieren zodat alles daarna zo vlot en gladjes mogelijk gaat.
Bereidt ook alvast de bakvorm voor door deze in te smeren met boter en de zijkanten te bekleden met bakpapier.

Als eerste gaan we de melk en boter verwarmen tot de boter is gesmolten, dit kan op laag vuur in een steelpan. Tijdens het verwarmen kunnen we de bloem zeven en in een beslagkom doen. Wanneer de boter is gesmolten kan de inhoud van het pannetje al roerend  worden toegevoegd aan de beslagkom met bloem. Zodra dit een mooi geheel is kan het eigeel worden toegevoegd en er door worden gemengd. Als het eigeel onderdeel is van het beslag kunnen we deze kom even aan de kant zetten.

Bakvorm bekleed met bakpapier zodat de cake uit de vorm kan worden getild.

Voor het andere deel van dit recept nemen we een mengkom en doen hier het eiwit en de suiker in. Deze doen we stijf slaan (mixer aanbevolen) tot er witte pieken ontstaan die hun vorm behouden als je de garde eruit haalt. Dit kan even duren afhankelijk hoeveel en hoe goed het eiwit de lucht kan opnemen.

Zodra de eiwitten goed zijn opgeklopt kunnen we het beslag uit de andere kom toevoegen en er doorheen mengen. Giet dit luchtige beslag uit in de bakvorm en haal een satéprikker of spatel door het beslag heen om de grootste luchtbellen eruit te krijgen.

Eiwit met suiker stijf geslagen tot pieken

Het bakken van de castella cake

Het beslag kan nu de oven in om een mooie cake te worden. De bakvorm gaat hiervoor op een bakplaat, op de bakplaat gieten we heet water vanuit de waterkoker. Het is belangrijk dit dit heet water is zodat het snel kan verdampen en voorkomt dat de cake uitdroogt tijdens het lange bakken.
Tot slot gaat de cake voor 60 minuten de oven in op 150 graden Celsius.

Als de cake in de oven staat zie je hem rijzen boven de vorm uit. Na  60 minuten bakken halen we de cake uit de oven en laten we de cake in de vorm afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de cake helaas terugzakken in de vorm en een hoop volume kwijt raken.
Als de cake deels is afgekoeld kan hij uit de vorm worden gehaald door aan hem aan het bakpapier op te tillen.

Resultaat

Het resultaat van dit experiment is een heerlijke en luchtige cake.
De cake smaakt vooral naar ei, suiker en boter. Dit was te verwachten aangezien dit de meest smaak makende ingrediënten zijn van de cake.
De cake wordt er echter niet minder lekker op omdat hij zo heerlijk luchtig en licht is.

Conclusie

Als ik naar de reel kijk dan lijkt mijn cake zeer veel op het verwachtte resultaat, enkel is de bovenkant van mijn cake net iets lichter, hier zou ik een keer volle melk kunnen gebruiken in plaats van half volle melk. Aangezien dit meer vet bevat zou het veel invloed op de kleur kunnen hebben.
Echter  wat mij het meeste dwars zit is dat de cake zover inzakt wanneer hij afkoelt; ik ben heel erg benieuwd of er een mogelijkheid is om de cake zo hoog en luchtig te houden. Zover ik weet lijkt het normaal voor een castella cake om in te zakken, maar toch zou het mooi zijn als hij zo hoog blijft.
Mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen is door de cake in de oven te laten afkoelen, de stijf geslagen eiwitten en het beslag voorzichtiger te mengen.
Mocht dit niet lukken dan kan er altijd nog worden gekeken naar aanpassingen van de receptuur door het toevoegen van (aardappel) zetmeel om het beslag wat stijver te maken.
Alleen voordat we ingrediënten gaan toevoegen gaan we eerst kijken of de cake luchtig blijft door voorzichtiger te werken met het stijf geslagen eiwit.

Castella cake uit de vorm en afgekoeld, best zielig zo.

Zeg nou zelf, welke cake zie je het liefste?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Like 0
Close
Eten met een Slager - Meer dan alleen vlees.
Close