Kroketten en bitterballen, wereldwijd bekend in de Nederlandse keuken. Dit smakelijke cultureel erfgoed heb je in vele soorten, maar het is nog een behoorlijke kunst om het goed te maken.
Er zijn tegenwoordig nog maar weinig slagers die zich er aan wagen om dit bruine fruit te maken omdat er vrij veel tijd in gaat zitten. Het is wat werk en je moet weten wat je doet, maar de beloning is heerlijk.
Dat klinkt dus als de perfecte uitdaging!
Kanttekening: Dit heet het kroketten project, maar bitterballen kan je met hetzelfde recept maken.
Soorten Kroketten en bitterballen
Dus wat voor soorten kroketten/bitterballen zijn er nou eigenlijk allemaal?
Een combinatie van even nadenken en ouderwets googelen heeft gezorgd voor het volgende lijstje. Niet alles zal geschikt zijn voor zowel kroket als bitterbal, maar dit zal ik met de tijd vanzelf ontdekken.
- Kalf kroketten/bitterballen
- Saté kroketten/bitterballen
- Goulash kroketten/bitterballen
- Kaas kroketten/bitterballen
- Pulled pork kroketten/bitterballen
- Risotto bitterballen
- (Pulled) Oesterzwam bitterballen/kroketten
- Allergeen vrije kroketten
- Draadjesvlees kroketten/bitterballen
- Boerenkool bitterballen
- Chorizo bitterballen/kroketten
- Truffel bitterballen
- Kip kroketten/bitterballen
- Paardenvlees kroketten/bitterballen
- Garnalen kroketten
- Curry kroketten
Dat is al een flinke lijst aan mogelijkheden om zelf te proberen maken. Ik ben benieuwd hoeveel ik er hiervan zelf uiteindelijk gemaakt krijg.
Deze lijst zou ik nog langer kunnen maken door voor alles de variant te benoemen die glutenvrij of vegetarisch is, maar dat is overdreven. Vegetarische varianten komen zeker aan bod, in de lijst hierboven zitten eer een aantal die zich daar goed voor lenen.
Allergeen vrije kroketten zijn apart benoemd aangezien het lastig zal zijn om iets te maken wat vrij is van de 14 allergenen benoemd door voedingsautoriteiten.
Kroketten voor de airfryer/oven zullen ook behandeld worden, maar in eerste instantie niet hun eigen recept zijn tenzij ik tegen problemen aanloop.
Eerdere ervaringen
In het verleden heb ik al een aantal keer aan gewaagd gemaakt en dat is elke keer beter gegaan, het belangrijkste is om een standaard basis recept te maken en vanuit daar verder werken, voor zover mogelijk. Rundvlees, kalfsvlees, kip, paard en goulash kroketten hebben allemaal ragout als basis (meer hierover in de theorie) en zullen waarschijnlijk dus veel op elkaar lijken in receptuur. De overige kroketten zullen wat meer werk vereisen, maar dat is nou net het leuke.
Varianten zoals de kaas, pulled pork, saté, garnalen, risotto en chorizo zullen iets meer uitdaging worden om te maken. De standaard ragout is niet meer en het zijn hele andere smaken dan voorheen. Enkel dat lekkere krokante korstje er omheen is nog hetzelfde.
Naast dit, ga ik ook mogelijkheden bekijken voor vegetarisch, vegan en allergeen vrije varianten van kroketten om te laten zien dat er meer mogelijk is met kroketten dan wat je normaal in de winkel vindt.
Kortom dit gaat een leuke uitdaging worden en een project vol nieuwe recepturen om te ontdekken en te proberen. Zeker niet alles zal een succes worden maar dat is onderdeel van de uitdaging en het leer proces.
Zoals aan de foto bovenaan (en op Instagram) te zien is loop ik achter. Er is al experiment vastgelegd, nu nog alles uitwerken.
Naast het eerste (online) experiment zal er ook nog een bericht over de theorie verschijnen voor iets meer diepgang om te laten zien wat er allemaal bij komt kijken. Het maken van kroketten is namelijk nogal tijdrovend, maar toch elke keer de moeite waard.