Projecten, recepten en experimenten

Tijdens het opstellen van mijn eerste (echte) bericht realiseerde ik dat het niet echt duidelijk is wat ik van plan ben om te doen op lange termijn en hoe de insteek van berichten zal zijn. Kortom de vraag “Wat is nou de bedoeling van berichten op eten met een slager?”
Dus ik dacht laten wat dat eerst duidelijk maken om verwarring te voorkomen en duidelijkheid te stellen voor wat er verwacht kan worden.

Wat zijn projecten?
Projecten zullen een serie experimenten zijn waarin ik naar een product en de bereiding ervan kijk om te zien hoe het in elkaar steekt en hoe verschillende factoren invloed hebben op het eindproduct.
Dit betekent dus dat projecten nooit echt af zullen zijn omdat er altijd kan worden gekeken naar een aanpassing in het recept of de bereiding.
Om als voorbeeld te geven veel slagers werken met kleurzout voor hun vleeswaren, zodat het vlees een mooie kleur heeft na het garen of het tegen gaan van schadelijke bacteriën. Echter is er in de industrie een beweging gaande om het gebruik van kleurzout te verminderen, zoals in Frankrijk zelfs al verplicht is. Daarnaast kan het nitriet uit kleurzout een risico vormen voor je eigen gezondheid volgens het RIVM.
Het is daarom dus interessant om te kijken naar de verschillen tussen een recept met en zonder kleurzout en wat de invloed is als het nitriet gehalte wordt verminderd.

Wanneer is het echt een recept?
Hierboven werd het eigenlijk al genoemd, recepten zullen meestal ontstaan vanuit projecten. Dit betekent dus dat de recepten ontstaan door te kijken wat wel of niet werkt en waarom dit zo is.
Dit betekent dus dat er veel tijd tussen recepten kan zitten en de eerste paar recepten vooral direct van projecten afkomen. Met de tijd zullen (vlees)bereidingen van projecten hun weg vinden in recepturen, echter blijft een recept natuurlijk gewoon een richtlijn en je kan dus ook de basisproducten uit de supermarkt halen in plaats van alles zelf te maken. Kortom je kan het zo gek of simpel maken als je zelf wilt.

Experimenten
Natuurlijk hoeft niet alles wat er wordt gedaan een volledig project te worden, soms maak ik wel eens iets op basis van een vaag idee (een kip katsu sandwich met Tomasu bijvoorbeeld) en werkt het ook nog. Dan houdt ik ’t bij een simpel experiment waar dan een receptuur van kan worden geschreven. Dit soort experimenten zie je meestal niet op een recepturen site/blog; Een experiment geeft je de kans om nog verbetering te vinden voordat je er een recept van maakt en mocht het niet smaken; shit happens. De receptuur en het resultaat binnen een experiment zal niet het beste zijn maar dat zal worden opgelost met de plaatsing van een daarop volgend recept.

No shame to name
Om een eigen recept te krijgen moet er ergens begonnen worden en het beste daarvoor is meestal toch het recept van een ander om een start te maken. Normaal zou dat niet worden benoemd, maar ik vindt dat hier wel wat openheid in mag zijn over waar iets vandaan komt. Recepten op het internet wordt volledig naar verwezen met een link en recepturen uit boeken worden enkel (deels) benoemd aangezien de receptuur niet openbaar is voor iedereen.
Er wordt bij projecten dus ook gekeken naar recepturen van andere mensen om hun receptuur te proberen en te zien waarom wat wordt gedaan. Dit om te kijken wat voor verschil het kan maken door andere ingrediënten te gebruiken of iets te garen op een andere temperatuur.

samengevat
Om alles simpel samen te vatten, projecten zijn pogingen van mij om zelf tot een recept te komen voor een bereiding of gerecht en ze zullen over het algemeen een overvloed aan informatie bevatten waar je niet altijd iets aan zal hebben.
Een recept zal altijd minimaal 1 keer zijn getest in dit zal terug te vinden zijn in projecten en experimenten waarnaar ook wordt verwezen bij de receptuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like 0
Close
Eten met een Slager - Meer dan alleen vlees.
Close