Eten met een slager, hoe wat, waarom en voor wie

Een (kleine) introductie over eten met een slager, mijn doel en wat de plannen zijn.

Eten met een slager klinkt misschien als een gezellig avondje met goed eten, veel vlees, lekker drinken en geweldige verhalen. Dit zal ook zeker waar zijn in mijn geval en zal vast ook met menig collega slager zo zijn.
Maar om zo’n geweldige avond te maken is een hoop kennis en ervaring nodig van de slager, iets waar doorgaans jaren overheen gaan. Van oren en ogen open houden, naar wat je collega’s doen/zeggen, zelf dingen proberen en soms even afkijken van de industrie voor inspiratie.

Mijn Achtergrond
Zelf werk ik als slager bij een kleine ambachtelijke horecaslagerij, dit betekent dat wij zoveel mogelijk zelf doen, of het nou een varken verdelen en uitbenen is, of een uur lang enkel biefstuk snijden voor een klant die bijna is vergeten te bestellen. Ik vindt het zelf een fantastische positie als slager omdat je een grote variatie vlees langs ziet komen. Het vlees is van over de hele wereld en afhankelijk van wat de klant wil hebben. Terwijl een kleine lokale slager prachtige producten uit de regio van een boer in kleine hoeveelheden afneemt en de industrie juist grote hoeveelheden tegen de laagste prijs mogelijk inkoopt voor de supermarkten. Wij zitten daar juist precies tussenin, het mooiste van beidde werelden. Dit betekent echter ook dat we enkele nadelen hebben, zo hebben wij geen worstmakerij en zijn wij voor sommige producten afhankelijk van derde partijen omdat wij niet de ruimte of middelen in huis hebben om het te produceren.
Hierdoor zit ik dus met een redelijke onbalans tussen kennis en praktische ervaring, waar mijn kennis de overhand heeft in een praktisch gericht vak, Daarnaast volg ik momenteel ook nog de cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten waardoor de theoretische kennis nog meer de overhand krijgt.
Je zou dus kunnen zeggen dat “Eten met een slager” een poging is om mijn theoretische kennis in de praktijk toe te passen.

Hoe?
Het toepassen van die theoretische kennis kan maar op één manier gebeuren en dat is door aan de slag te gaan. Ik heb een dik receptenboek vol slagersrecepten liggen en gelukkig zijn op het internet tegenwoordig ook een hoop interessante ideeën te vinden om uit te proberen.
Deze experimenten zullen gedeeld worden doormiddel van tekst en/of video om alles wat voorbij komt zo toegankelijk mogelijk te maken, inclusief gebruikte recepturen indien deze vrij toegankelijk zijn, en ook eigen recepturen zullen volledig geplaatst worden.
Het idee is wel om uit eindelijk alles in zowel tekst als video vorm beschikbaar te hebben voor zoveel mogelijk duidelijkheid en consistentie.

Wat?
Tja, als je dat moet vragen aan een slager weet je wel wat je kan verwachten.
Vlees natuurlijk.
Maar nee, niet enkel vlees zal voorbij komen, hoe lastig het ook is om toe te geven van enkel een stuk vlees kan je niet leven. Er zullen ook maaltijden en samengestelde producten (bijv ragout of een stoofpot) langs komen om te laten zien wat je nou allemaal kan doen met sommige vlees delen of wat er juist kan zonder vlees, zoals een heerlijke curry of pasta cabonara.
Misschien wordt er in de loop van de tijd ook nog gekeken naar de tak “alternatieve eiwitten” maar dat is sterk afhankelijk hoe deze zich ontwikkelen de komende jaren.

Waarom?
Naja omdat het kan, maar ook om te laten zien hoe alles in elkaar zit en waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en wat voor invloed dit heeft op het eind product. Zo is er een beweging gaande om het gebruik van nitriet terug te dringen, maar dit gaat niet zomaar voor elke product. Dit zou ik natuurlijk allemaal stilletjes weggestopt kunnen doen in mijn eigen keuken, maar door dit te delen wil ik ook laten zien hoe makkelijk of juist hoe lastig sommige dingen zijn om te doen. Een goede grill- of rookworst is bijvoorbeeld een uitdaging om te maken, maar een pulled pork kan ongelofelijk simpel zijn om te maken, en kan je meerdere malen van eten als je het invriest. Dit is een heel breed spectrum met veel kennis en mogelijkheden. Misschien ziet iemand zelfs een mogelijkheid/probleem wat ik zelf niet opmerk.

Voor wie?
Mijn doel is om toegankelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen of het nou is doormiddel van een blogpost, een reel op Instagram of een video op YouTube. Het doel is om voor iedereen iets interessants neer te kunnen zetten, zowel de slager als hun klanten als mensen met intresse in vlees of eten.
Ik wil in ieder geval laten zien dat een slager in deze moderne tijd meer is dan iemand die de hele dag met vlees werkt; deze slagers bestaan natuurlijk ook nog wel maar die worden steeds zeldzamer, en de set vaardigheden van slagers wordt alleen maar breder.

Wanneer?
De beste vraag die ik mezelf kan stellen en niet kan beantwoorden; ik werk vijf dagen in de week en ik heb ook nog een cursus om te volgen, dus het zal daar ergens tussen in moeten worden geperst en dat is niet altijd makkelijk. Dus het zou kunnen dat er af en toe maar een hele kleine update komt. Consequent zal ik zeker niet zijn en soms kost het gewoon tijd om een product/blog/video te maken.

Like 0
Close
Eten met een Slager - Meer dan alleen vlees.
Close