Ga terug

gerookt ontbijtspek experiment 1

Instructies

Voorbereiding

  • Pak je stuk spek en controleer het goed, verwijder losse eindjes, stukjes kraakbeen en controleer de buitenkant op achtergebleven zwoerd.
  • Dep het buikspek droog met een stuk keukenpapier.
  • Wanneer net gemaakt weeg het stuk buikspek en bereken met dit gewicht hoeveel kleurzout je nodig hebt. Je wilt 4% zout hebben, dit komt neer op 40 gram per kilo.
  • Weeg ook 2 gram dextrose af per kilo vlees.
  • Meng het kleurzout en de dextrose door elkaar heen; dit is je pekel.
  • Wrijf de buik in met de pekel. Zorg ervoor dat je overal komt zoals tussen de ribstukjes.
  • Doe de buik in een vacuumzak of vershoudzak en doe je overige pekel eraan toevoegen.
  • Sluit de zak af met zo min mogelijk lucht erin. Bij een vershoudzak kun je dit doen door deze deels onder water te houden om de lucht eruit te duwen.
  • Leg de zak met vlees in de koelkast (2-4 graden Celsius) en laat het vlees pekelen voor 2 weken per kilo vlees dat je hebt.
  • Keer het vlees elke 3 dagen en masseer het lichtjes om het zout en vrij gekomen vocht goed te verspreiden.

Roken en drogen

  • Wanneer het vlees volledig is gepekeld, haal het uit de zak en spoel goed af onder de kraan.
  • Dep je spek goed droog met een stuk keukenpapier.
  • Laat het gepekelde spek 24 uur drogen in de koelkast op een rekje. Het hoeft niet te worden afgedekt.
  • Na deze 24 in de koelkast is het spek mooi droog en stijf geworden.
  • Vul een cold smoke generator/koudrookgenerator met houtmot zodat hij 6-8 uur kan branden en steek deze aan.
  • Zodra de eerste rook zichtbaar wordt mag het spek in de rookkast/bbq worden geplaatst en mag het vervolgens 6-8 uur koud roken. Zorg ervoor dat de temperatuur onder de 25 graden Celsius blijft, anders gaat het vet deels smelten.
  • Zodra het spek 8 uur heeft gerookt is het klaar om gesneden te worden.
  • OPTIONEEL
  • ou je het nog 12 uur kunnen laten rusten en nogmaal roken voor een intensere smaak.
    Je kan het spek lucht drogen (temperatuur onder de 15 graden Celsius) voor een intensere smaak en langere houdbaarheid.
Gang: vleeswaren
Keuken: europees, Nederlands
Trefwoord: gerookt, koud roken, ontbijtspek, spek, worstmakerij